Voorbeelden

Stichting HOPE

Creatieve programma's voor getraumatiseerde kinderen in Gaza

HOPE (Holland Office for Personal Encouragement) is een stichting waarvan de oprichters ruim 30 jaar werkzaam zijn in Khan Younis (Zuid-Gaza). Kinderen waar HOPE mee werkt zijn door de oorlog getraumatiseerd en vaak ook gemutileerd. HOPE werkt vanuit de combinatie kunst en kind, in de overtuiging dat kunst aanzet ‘tot verbeelden’ en men kinderen op deze manier stimuleert in hun ontwikkeling. Het doel is niet alleen het ontwikkelen van inzicht, kennis en kunde, maar de kinderen ook de mogelijkheid te bieden over de schutting te kijken en contacten te leggen buiten het ommuurde Gaza. Doordat HOPE al jaren in Khan Younis werkt, is er een netwerk opgebouwd dat heel Gaza bestrijkt.

HOPE heeft in het gebouw van de Rode Halve Maan een Open Studio opgericht die functioneert als een cultureel en kunstcentrum waar kennis en vaardigheden worden uitgewisseld. Deze Open Studio wordt ook gesteund door het Nederlandse Rode Kruis. De kunstenaars verbonden aan de Open Studio vallen onder verantwoordelijkheid van HOPE. Een terugkerende activiteit van HOPE zijn de zomerkampen o.a. gericht op beeldende kunst, breakdance en free-running. Een aantal zomerkampen worden geleid door kunstenaars uit Gaza, die vaak als jong kind bij de Open Studio in Khan Younis voor het eerst met kunst in aanraking kwamen.

Naast de oprichting van de Open Studio en de uitvoering van een aantal jaarlijkse vakantiekampen heeft HOPE, bij het uitbreken van de Syrische oorlog, besloten de BeeHome Academy op te richten om zo haar kennis te delen. BeeHome Academy richt zich tot mensen met een Arabische achtergrond die verdreven zijn uit hun omgeving en via de telefoon kunnen zij toegang krijgen tot lessen voor gevluchte en kwetsbare kinderen. Voor de Hope Foundation is de uitspraak van Henry Matisse een bron van inspiratie: “Creativity takes courage". 

foto Stichting HOPE