Voorbeelden

Adamfo Ghana

Een toekomst van de straat

Adamfo Ghana zet zich in voor een betere toekomst voor straatkinderen en dakloze families in Ghana. Vanuit gelijkwaardig partnerschap werkt de stichting samen met 6 lokale organisaties in de drie grootste steden van Ghana: Accra, Kumasi en Tamale. Sinds 2013 werkt Adamfo Ghana samen met Street Children Project in Kumasi. Een partner die een breed scala aan activiteiten uitvoert van straatonderwijs tot counselling voor kinderen die in de prostitutie werken.

De circa 20.000 straatkinderen in Kumasi lopen een groot risico op honger, uitbuiting, (seksueel) geweld, armoede en andere gevaren die ze dagelijks op de straat tegenkomen. De meisjes worden geholpen om terug te keren naar hun familie. Zo zijn ze veilig voor straatgerelateerd misbruik, geweld, armoede en ziekte. De meisjes volgen een beroepstraining in een vak naar keuze, zoals dat van kapper, kledingmaker, kente-wever, cateraar of verzorgster. Ze worden begeleid door medewerkers van SCP om hun reïntegratie en opleiding succesvol te doorlopen. Ook zijn met de families afspraken gemaakt over de zorg voor hun dochters. Na afronding van de twee- tot driejarige training doen de meisjes een nationaal beroepsexamen. Met het behaalde certificaat zijn ze in staat om een duurzaam, zelfstandig inkomen te verdienen en voor zichzelf te zorgen.

Op de foto zien we Amina van 16 jaar oud. Zij zegt “Ik heb de afgelopen maanden meer geleerd dan ooit te voren. Ik kan een eenvoudige jurk maken, en kan nu eindelijk goed Engels lezen en schrijven. Mijn buren en vrienden brengen hun kleren al naar me toe als ze versteld moeten worden. De komende periode gaan we oefenen met het schrijven van een bedrijfsplan. Ik wil mode-ontwerper worden voor dameskleding. En dan wil ik meisjes uit mijn dorp opleiden, zodat ze niet de straat op hoeven zoals ik deed."

foto Stichting Adamfo